Kaip išsirinkti geriausią vasaros stovyklą?

    Kaip išsirinkti geriausią vasaros stovyklą?

    Nepaliaujamai artėja vaikų mokslo metų pabaiga. Vasaros metu daugelis tėvų kiekvienais metais susiduria su ta pačia dilema – kuo užpildyti vaikų laisvalaikį, atitraukiant juos nuo kompiuterių, planšečių ir telefonų, o tuo pačiu padėti jiems pailsėti nuo mokyklos ar darželio, susirasti naujų draugų ir prasmingai bei aktyviai praleisti laiką. Jei galėtume patys skirti visą savo laiką, tikrai tai pavyktų puikiai. Aišku, kaip ir kiekvienais metais pagal galimybes planuosimės atostogas ir praleisime jas kartu su šeima, tačiau šis laikas, deja, trumpesnis nei visa vasara. Tėvai dirba, o vaikai atostogauja. Ir ne visi turime senelius ar platų giminių ratą, o tuo pačiu ir ne visada patys ar vaikai norime ilgam laikui atsitraukti vieni nuo kitų. Norom ar nenorom, atsitiktinai ar tikslingai pradedame ieškoti vasaros stovyklų. Jei vaikai vyresni – ne kartą jau jose buvo. Vienos patiko labiau, kitos mažiau. Į vienas nori grįžti dar kartą, o kitas stumte nenustumsi.

    Stovyklų įvairovė yra milžiniška... Sportinės, savarankiškumo ugdymo, meninės pakraipos, karinės įvairių draugijų (skautai, keliautojai), užsienio kalbų mokymosi, konstravimo , varžybinio formato, sveikatingumo ir daugybė kitų... Stovyklos su nakvyne, be nakvynės, vienadienės, savaitinės, išvykstamosios... Ilgos ir trumpos. Lietuvoje ir užsienyje. Tai kaip išsirinkti vasaros stovyklą, kad ir vaikai būtų laimingi ir tėveliai patenkinti?

    Adventica stovykla tiriame

    Kas yra stovykla ir kuo ji skiriasi nuo kitų laisvalaikio organizavimo formų?

    Svarstydami apie galimybę vaikus išleisti į stovyklą, visų pirma išsiaiškinkime, kas ta stovykla. Vaikų poilsio stovyklos – tai organizuota veikla, kurios tikslas nėra vien užtikrinti saugią aplinką vaikui ir jo priežiūrą su suaugusiaisiais. Dažniausiai stovyklos organizuojamos su edukacinėmis programomis, kurios joms suteikia papildomo turinio per veiklas bei neformalaus ugdymo atspalvį per specialiai organizuojamus užsiėmimus. Kitais žodžiais tariant, vaikų stovyklų tikslas - ne tik saugiai prižiūrėti vaikus, bet ir ugdyti jų savarankiškumą, stiprinti bendravimo ir kitus socialinius įgūdžius, lavinti saviraišką, supažindinti arba priminti mokykloje ar darželiuose girdėtus dalykus kitaip – per patyrimus, atradimus, eksperimentus, nuotykius. Daugelis mūsų žinome, kad pabuvę stovyklose grįžtame tiek kupini įspūdžių, tiek naujų ar sustiprintų gebėjimų ir kompetencijų.

    Niekam ne paslaptis, kad daugiau nei metus besitęsiantis karantinas daro didelį poveikį tiek mums, tiek vaikams. Kai kurie vaikai beprotiškai išsiilgę mokyklos, kiti draugų, treti gyvo bendravimo. Visa tai vasarą gali suteikti vasaros vaikų stovyklos.

    Stovyklas galime suskirstyti į 4 pagrindinius tipus:

    • Stacionarios – įrengtos specialiose vietose (dažniausiai kurortinėse) su visa infrastruktūra vaikų laisvalaikiui, taip pat dažniausiai su vietoje gaminamu maistu bei nakvyne. Tai puiki proga vaikams ugdytis savarankiškumą, bet būtina turėti omenyje ir tai, kad ne visi vaikai komfortiškai leidžia laiką nepažįstamoje aplinkoje, ne visuomet geba prisitaikyti prie „ne savo lovos“ ir dažnai susidūria su „liūdesiuku“
    • Mobilios (turistinės) – tam tikram laikotarpiui organizuojama išvažiuojamoji vaikų veikla (stovyklavietėse, palapinėse ir pan.) rekreacinėse / poilsinėse vietose. Priklausomai nuo sąlygų jos gali būti labiau asketiškos (karinės, išgyvenimo, skautų, rytų kovos menų) arba komfortabilesnės gyvenimo sąlygų prasme
    • Dieninės stovyklos – laikinas vaikų poilsis, laisvalaikis, veikla ir maitinimas organizuojamas tam tinkamose patalpose. Dieninės stovyklos, kaip taisyklė, yra be nakvynės, tad tėvai vaikus ryte nuveža, o vakare pasiima. Didžiausias dienos stovyklų pranašumas, kad visą dieną vaikai leidžia su bendraminčiais, o vakare vėl susitinka su tėvais. Na o pagrindinis iššūkis tėveliams – atvežti ir parvežti vaikus.
    • Stovyklos užsienyje – dažniausiai jos skirtos užsienio kalbų mokymuisi ir yra organizuojamos užsienio šalyse. Tai puiki proga nepažįstamoje aplinkoje įgyti naujų įgūdžių ir sparčiai mokytis.

    Stovyklos tipas tiesiogiai susijęs su tuo, kiek norite, kad jūsų vaikas būtų stovykloje. Jei norite, kad vaikai dien1 praleistų bendraminčių būryje, o vakare grįžtų namo į savo lovą, rinkitės iš dieninių stovyklų, na o jei tiek jūs, tiek vaikai esate pasiruošę nesimatyti ilgiau – galima galvoti apie stovyklas su nakvynėmis. Dažniausiai jaunesniems vaikams labiau tinka dienos stovyklos, nes jos garantuoja vaikui užimtumą tol, kol jo tėvai dirba, o vyresni arba drąsesni siekia būti savarankiški ir nori patirti nuotykių ilgesnėse stovyklose su organizuojamomis nakvynėmis..

    Svarstant tiek apie stovyklos tipą, tiek apie jos temą, rekomenduojama nepamiršti, kad jų metu vaikams būtinas tiek poilsis, tiek ir edukacinė veikla. O svarbiausia, stovyklos turi atitikti vaikų interesus ir pomėgius, turi būti smagus vasaros nuotykis ir neapsunkinti tėvų. Svarbiausia, nesirinkite stovyklos vien tik lygindami kainas. Yra kur kas svarbesnių dalykų nei kainų skirtumas!

    Adventica stovykla aukstyn kojom

    Patarimai renkantis stovyklą

    1. Jei jau pasiryžote vaikus išleisti į stovyklą, visų pirma nuspręskite (kartu su vaikais) kokius lūkesčius keliate stovyklai. Norite, kad vaikai pailsėtų nuo mokyklos pasyvesniame režime ar naudingos veiklos: sporto, meno būrelių, žinių gilinimo, įsitraukimo į naujas veiklas ar pomėgius. Kitaip tariant, svarbus STOVYKLOS TURINYS.
    2. Rinkdamiesi stovyklą būtinai įsigilinkite į tai, KAS SIŪLOMA: kokia stovyklos tema, programa ir dienotvarkė, kas įskaičiuota į stovyklos kainą, ar ir kur planuojamos išvykos / pažintinės veiklos, ar gerai organizuotas ir užtikrintas vaikų saugumas, ar yra atskiros stovyklos pagal amžiaus grupes ir vaikų interesus, kaip organizuojamas ir koks bus vaikų maitinimas, ar vaikams ištroškus ir paprašius jie galės gauti vandens (gerai organizuotose stovyklose visada yra įrengta vieta, kad vaikai galėtų atsigerti), ar vietos, kuriose bus vykdomos veiklos yra tam pritaikytos.
    3. Būtinai atkreipkite dėmesį į STOVYKLOS VIETĄ IR APLINKĄ. Įvertinkite ar patogu bus nuvežti / atvežti vaikus, ar galima užtikrinti tokioje aplinkoje vaikų saugumą, ar vieta ir aplinka yra pritaikyta vaikams (pavyzdžiui, yra pažeminti tualetai ir čiaupai rankoms nusiplauti), ar stovyklos vieta saugi ir švari. Stovyklauti netinkamose sąlygose vaikams ir nesaugu, ir nemalonu. Atkreipkite dėmesį ar stovyklos vieta uždara, ar į ją negali nekontroliuojamai patekti svetimi asmenys.
    4. Būtinai pasidomėkite, kas organizuoja stovyklą ir kokie konkrečiai žmonės bus su jūsų vaikais. Tai STOVYKLOS ORGANIZATORIAI, VADOVAI IR EDUKATORIAI. Idealiu atveju tai patyrę ir kvalifikuoti specialistai, turintys patirtį su vaikais. Stovyklų personalas turi būti motyvuotas, apmokytas ir draugiškas su vaikais. Visi stovykloje dirbantys žmonės privalo būti pasitikrinę sveikatą, turi turėti higienos ir pirmosios pagalbos teikimo pažymėjimus.
    5. Stovyklos PROGRAMA, DIENOTVARKĖ IR REŽIMAS – tai stuburas, ant kurio laikosi visas stovyklos veiklų organizavimas ir vaikų užimtumas. Visos stovyklos privalo turėti patvirtintą stovyklos programą ir dienotvarkę, kuri visada turi būti prieinama visiems stovyklos dalyviams ir pagal galimybes jos visuomet turi būti laikomasi. Aišku, jei dalis veiklų vykdomos atvirame ore, supraskime ir stovyklų organizatorius. Keičiasi oras, keičiasi veiklos. Keičiasi veiklos, keičiasi dienotvarkė ir programa. Bet kokiu atveju svarbu, kad tai būtų suplanuota iš anksto. Dar galite pasidomėti, ar stovyklos dalyvių tėvams yra sudarytos sąlygos kiekvieną dieną turėti galimybę susipažinti su vaikų veikla stovykloje. Galbūt tam yra skirta Facebook paskyrą, gal siunčiami trumpi dienos video vaizdai ar nuotraukos su veiklų aprašymu.
    6. Susipažinkite su stovyklos TAISYKLĖMIS, o jei kyla klausimų – būtinai juos išsiaiškinkite! Dažnai tėvai domisi, ar galima vaikams į stovyklą įdėti maisto, užkandžių ar gėrimų. Patariame geriau to nedaryti. Dėl daugybės priežasčių. Pirma, maisto produktai genda, o ir jų laikymo sąlygos gali būti netinkamos. Antra, į stovyklą atsivežto maisto galiojimo terminus sudėtinga kontroliuoti. Visa tai didina apsinuodijimo riziką tiek jūsų vaikui, tiek ir kitiems (jei jie būtų pavaišinti). Trečia, prisidėjus atsivežtinių saldumynų, gali tekti dalintis su kitais. O tai daryti vaikai ne visuomet nusiteikę. Jei rinksitės dienos stovyklas, susitarkite su vaikais, kad jų lauks mėgstamas skanėstas vakare, grįžus iš stovyklos. Taisyklėse atkreipkite dėmesį, kiek vaikų prižiūrės vienas stovyklos vadovas. Tik taip bus pasirūpinta tinkama stovyklos dalyvių – jūsų vaikų - priežiūra, saugumu ir užimtumu. Vienas vadovas negali prižiūrėti daugiau nei 15 vaikų pagal galiojančius įstatymus ir stovyklų nuostatas. Taisyklėse didelis dėmesys turi būti skiriamas vaikų saugumui bei pirmajai pagalbai stovykloje - kaip bus teikiama pirmoji pagalba, kaip bus elgiamasi nutikus nelaimei, į kokią gydymo įstaigą bus kreipiamasi, jei bus reikalinga pagalba vaikui, kaip ir kada bus susisiekiama su tėvais. Profesionalūs ir atsakingi stovyklų organizatoriai stovyklautojus draudžia draudimu nuo nelaimingų atsitikimų. Visko kartais pasitaiko, net ir traumų - vaikai laksto, žaidžia, varžosi, pramogauja dalyvauja rungtyse, tad kartais įvyksta nelaimingi atsitikimai. Ir tikrai ne visada kalti stovyklos vadovai, aplinka ar infrastruktūra. Atkreipkite dėmesį, ar sveikatos draudimas yra įskaičiuotas į stovyklos kainą.
    7. Kad ir kaip trykštumėte noru kuo greičiau užsiregistruoti į stovyklą, skirkite pakankamai laiko įsigilinti į DOKUMENTUS ir SUTARTIS. Taip, biurokratinis dokumentų tvarkymas niekas nėra didelis malonumas, tačiau atsakingi stovyklų organizatoriai tam skiria tinkamą dėmesį. Registruojantis į stovyklą atsiminkite, kad tikrai reikės galiojančios medicininės pažymos. Ji privaloma visiems ir be galiojančios medicininės pažymos yra draudžiama priimti vaikus į stovyklą. Ketinant dalyvauti stovykloje būtinai pasirašykite sutartį, jei reikės papildomus prašymus. Atkreipkite dėmesį ar stovyklų organizatoriai aiškinasi vaikų alergijas, gretutines ligas, o gal tiesiog individualias baimes. Tai svarbu jums, jūsų vaikams ir atsakingiems organizatoriams. Galiausiai įsitikinkite, kad tiek jūs, tiek stovyklos organizatoriai ir vadovai turi visus kontaktinius duomenis, kuriais vieni kitus galėtumėte pasiekti.
    8. Prieš priimdami galutinį sprendimą, pasitarkite su vaikais. Vaikai turi norėti į pasirinktą stovyklą labiau nei jūs. O toliau? O toliau VISKAS YRA ŽAIDIMAS. Viskas yra nuotykiai!

     

    ADVENTICA šeimos pramogų parke taip pat organizuojamos dieninės nuotykių stovyklos! Jos yra skirtos vaikams nuo 6 iki 12 m., trunka vieną savaitę (5 darbo dienas). Nuotykių stovyklas veda patyrę ir kvalifikuoti stovyklos vadovai ir edukatoriai. Veikla įvairiapusė ir priderinta prie vaikų amžiaus grupės - nuo aktyvių pramogų iki edukacinės, pažintinės ir lavinančios veiklos. Detaliai apie dienines nuotykių stovyklas, jų programas ir kitus rūpimus klausimus rasite paspaudę nuorodą žemiau!

     

    ADVENTICA VASAROS STOVYKLOS

     

     

    Related news

    Subscribe to our newsletter

    Subscribe
    #EverythingIsaGame